Cantina Tramin Kellerei

Je páteří jednoho z nejstarších vinařských družstev v Alto Adige. Ztělesňuje typické vlastnosti regionu: sílu přírody a paletu smyslových požitků. Využívá vlastního tvůrčího a produktivního zaměření na kvalitu, inovaci, a vyrábí vína, která tyto vlastnosti odrážejí v láhvi.

Síla v číslech

V době, kdy vinaři v Alto Adige strádali, založil Christian Schrott, farář z Traminu a později poslanec rakouského parlamentu, v roce 1898 družstvo, aby ochránil živobytí a budoucnost vinařů z této horské oblasti. Díky síle tohoto svazku se Cantina Tramin stala jedním z nejuznávanějších družstev v Alto Adige a příkladem uznávaným po celém světě.

Dnes družstvo tvoří 160 rodin, které obhospodařují přibližně 270 hektarů vinic. Jsou hrdí na to, že každá láhev je souhrnem jejich životní a pracovní filozofie: preciznost, oddanost, důvěra a kreativita.

V roce 1971 se Cantina Tramin spojila s historickou Cantina Sociale di Egna, založenou v roce 1893, do jednoho družstva. Toto spojení spojilo velké dědictví tradic a vinic, mezi nimiž jsou i prestižní lokality Pinot Noir v Mazonu a Glenu. V devadesátých letech jsme pod vedením nového vinaře Williho Stürze začali sahat po hvězdách s naší výběrovou řadou (dnes zahrnuje Nussbaumer, Terminum, Unterebner, Stoan, Freisinger, Maglen, Urban a Loam). Tato vína pocházejí z výběru našich nejlepších vinic a jsou symbolem naší odbornosti. Od tohoto okamžiku se celá naše produkce začala orientovat na dokonalost. V roce 2010 byla dokončena rekonstrukce našeho sídla a architektonická skulptura našeho vinařství, navržená architektem Wernerem Tschollem, se stala ikonou a symbolem Tramínu.

 

To jsou milníky naší historie. Každá událost představovala pro naše vinařství důležitý krok vpřed.

Dnes vyrábíme v průměru 1,9 milionu lahví ročně, z nichž 70 % se prodá v Itálii, zatímco zbývajících 30 % vyvážíme do celého světa. Společná práce na tvorbě vín, která jsou vynikajícím odrazem naší krajiny, je hlavní zásadou společnosti Cantina Tramin. 

Gewürztraminer

Oblast Tramin je kolébkou odrůdy Gewürztraminer. Vinice Cantine Tramin jsou pro tuto odrůdu domovem. Tato slavná odrůda, která je oceňována po celém světě, zde našla své ideální podmínky pro pěstování.

Symfonie vůní vytvořená v srdci Alto Adige: vína vyjadřující eleganci a jedinečné vůně našeho jedinečného terroir. Produkty zkušeností a kultury našich místních vinařů, kteří jsou úzce spjati s horami a rytmem přírody.

Gewürztraminer připomíná jemné tóny růží, liči a kořenitost hřebíčku. Díky svým aromatickým vlastnostem se Gewürztraminer ideálně hodí k nesčetným pokrmům a umožňuje zajímavé a překvapivé kombinace.

Důkazy ukazují, že Gewürztraminer se v naší oblasti pěstuje již více než tisíc let. Jedná se o odrůdu starobylého původu, ušlechtilého předchůdce prestižních odrůd révy vinné oceňovaných a pěstovaných po celém světě, jako jsou Cabernet, Ryzlink rýnský a Pinot. Zde, v Tramínu, našel Gewürztraminer ideální prostředí pro rozvoj své výrazné, intenzivní vůně. Vinná réva zde roste ve středně vysokých polohách na jihu a jihovýchodě, aby byla co nejlépe vystavena slunci, a těží z výrazných denních teplotních výkyvů s horkými dny a chladnými, větrnými nocemi. Zde, kde se teplý vítr Ora od jezera Lago di Garda setkává s místním horským vánkem a vytváří alpsko-středomořské mikroklima s 300 slunečnými dny v roce, dosahují naše hrozny plné zralosti. Gewürztraminer zde našel půdu z vápence smíchaného s jílem, která rychle uvolňuje teplo akumulované během nejteplejších hodin dne, a tím zachovává vlhkost půdy. Tato mimořádná kombinace prvků prostředí dodává našim Gewürztraminerům aroma, tělo a příjemný nádech kyselosti.

Cantina Tramin vždy věřila této odrůdě a pokračuje ve vylepšování jejích charakteristických vlastností v různých Gewürztraminech v naší nabídce.

Produktem, který nejvíce ztělesňuje naši vášeň pro tuto odrůdu, je jistě Epokale Gewürztraminer, první italské bílé víno, které při svém uvedení na trh (debutový ročník 2009) získalo 100 bodů od Robert Parker's Wine Advocate. Dalším klenotem naší kolekce je Nussbaumer, náš nejlepší příklad suchého Gewürztramineru. Nussbaumer je symbolem úspěchu italského stylu Gewürztramineru v celé Itálii. Podobně Terminum, náš botrytizovaný Gewürztraminer v pozdním sběru, slaví rok co rok velký úspěch.

Cantine Tramin a jeho region

Dvě tváře štědré a kontrastní krajiny. Ochranná horská bariéra se prolíná s vlivem jezera. Chladné hvězdné noci se střídají s dlouhými dny zalitými sluncem.

Náš region 

Alto Adige je obdařeno rozmanitou a bohatou krajinou: různými mikroklimaty, výjimečným složením půdy a pěstováním vína na svazích s různým sklonem, v různých nadmořských výškách a expozicích. Vína, která se zde rodí, mají silnou identitu a vyvolávají nezapomenutelné emoce...

Malá vesnička Tramin se nachází 100 km severně od Verony, v srdci italských Alp.

Vinaři z Cantina Tramin zde v nadmořské výšce 250 až 850 m nad mořem s vášní a nasazením pěstují hrozny pro naše vína. Jejich nejdůležitějšími spojenci jsou chladné větry sestupující z okolních hor během noci a teplý vítr Ora od jezera Lago di Garda, který začíná odpoledne a způsobuje každodenní výkyvy teplot, které naše hrozny milují. Další zásadní roli hraje morfologie půdy: tato oblast je obdařena výhodnou kombinací jílu, štěrku, vápence a porfyru.

Vysoce vápenité půdy přispívají zejména k bohatým odrůdám Chardonnay a Pinot grigios, zatímco středně vysoké až vysoké polohy, na kterých se daří odrůdě Gewürztraminer, určují její nezaměnitelné aroma. Vzácným nálezem v Alto Adige jsou teplé vinice směrem ke Kurtatsch, kde Cabernet a Merlot dosahují plné zralosti.

Na opačné straně údolí, na východních svazích, se nacházejí vinice našich výrobců z Neumarktu a Montanu.

Zde, ve vesničkách Mazon a Glen, baště Rulandského modrého, se rodí naše nejelegantnější projevy této odrůdy. A konečně v Aueru je nesporným králem červených vín Lagrein, autochtonní červená odrůda Alto Adige par excellence.

Malé pozemky a přímé zapojení každého jednotlivého producenta nám umožňují jednat a reagovat vhodně a okamžitě, s ohledem na potřeby a zvláštnosti každé mikrooblasti.

Síla našeho družstevního systému spočívá v tom, že můžeme okamžitě a individuálně reagovat v nejcitlivějších fázích růstového cyklu. Můžeme drobně plánovat práce na vinici, jako je sklizeň, odstraňování listů, organické hnojení nebo výsev květin a rostlin pro přízemní vegetaci, kdy pouhý rozdíl jednoho dne může mít významný vliv na vůni a intenzitu aromat.