Únor nemusí být úplně suchý...

Kdo to kdy mohl tušit, že střízlivost přijde do módy a nealkoholické víno se stane pojmem. Když jsme na prvních světových veletrzích ochutnávali Chardonnay s 0% alkoholu, kroutili jsme nad tím hlavami. Teď dovážíme dokonce celou řadu vín bez alkoholu a stále ji rozšiřujeme. Proč se nealkoholické víno stává stále populárním a jak se vlastně vyrábí?

 

Alkohol obecně, a hlavně víno, se již dávno stalo součástí společenských událostí, různých oslav, obchodních i neformálních schůzek, ale i součástí obědů, večeří, a dokonce někdy i snídaní. Avšak přijde občas i období, kdy alkohol z nějakého důvodu prostě nemůžete. Nealkoholické víno tedy vždy bylo a vždy bude oblíbené hlavně mezi třemi skupinkami lidí – těhotné ženy, maminky a řidiči či řidičky. Ve své podstatě je to ale vhodný nápoj pro každého, kdo není s alkoholem úplně kamarád, ať už jen na nějakou dobu nebo celoživotně. Společenských akcí se tak mohou jedinci účastnit, aniž by odmítali pozvání na skleničku. Přeci jen to de-alkoholizované víno vypadá ve vinné sklenici lépe než třeba kdejaká limonáda.

 

K rozvoji vín s 0% alkoholu přispívá i každým rokem známější „suchý únor“ nebo také „suchý leden“. Suchý leden je mezinárodní kampaň, která vznikla v Británii v roce 2014 a předkládá lidem výzvu k dodržení jednoho měsíce bez kapky alkoholu. Kampaň vyzdvihuje mnoho blahodárných účinků této výzvy, jako například zlepšení spánku, kondice a zdravotního stavu celkově, ale i šetření financí. V některých zemích, jako třeba u nás, se místo suchého ledna komercializuje suchý únor. Snaží se tak nalákat lidi k dodržování období bez alkoholu právě v nejkratším měsíci v roce.

 

A jak vlastně takové víno vzniká? Nealkoholické víno není žádná limonáda nebo ochucená voda, která by svůj název získala jen tak „na oko“. Víno s 0% alkoholu vzniká z opravdového vína, které projde tzv. de-alkoholizačním procesem ve vakuu. Víno se ve vakuové komoře zahřeje na nízkou teplotu, která víno neuškodí ale k procesu odpařování je dostatečná. Z vína se postupně odpařuje alkohol společně s aromaty, které se však po skončení procesu do vína vrátí. U kvalitního nealkoholického vína byste správně ani neměli poznat, že tomu něco chybí :)

 

Značka Artis, která nabízí širokou škálu nealkoholických tichých i šumivých vín, spadá pod francouzského výrobce vín. S de-alkoholizačními procesy má více než 25 let zkušeností a vytváří tak vysoce kvalitní nízkokalorické vinné nápoje bez jediné kapky alkoholu. Trvají si na přísném procesu de-alkoholizace zachovávající všechna aromata a vitamíny. A aktuálním sortimentu vám nabízíme 3 různé odrůdy – červený Merlot, bílé Chardonnay a růžový Syrah. Milovníci bublin se ale nemusí obávat, na cestě už je i bílé a růžové šumivé víno.

 

V minulém roce prošla značka kompletní rebrandingem. Z klasických etiket přešli na velmi hravou a mladistvou image, která vyjadřuje svobodu, sebevědomí, radost a kreativitu. Jejich vizí je dokázat lidem, že užívat si života znamená být především sám sebou, i kdyby to mělo znamenat odmítnout tu společensky povinnou skleničku alkoholu.