Co pít v zimě? Vyzkoušejte tipy od profesionálů.
![Co pít v zimě? Vyzkoušejte tipy od profesionálů.](https://vinoherink.s21.cdn-upgates.com/_cache/1/a/1aaf31887d1e0b5e1a0be010e5d3c8e3-mulled-wine-close-up.webp)
Zima je tradičně časem spíše červeného vína. Může to být například intenzivní a lehce tajemné víno jménem Secret Gran Reserva, které zrálo v nerezových tancích, betonových vejcích i dubových sudech. Z 85% je tvořeno pikantní odrůdou Carmenére a zbylých 15% je sladkým tajemstvím enologa vinařství Viu Manent.
V případě bílého vybíráme plnější kousky nebo vína která ležela na sudech. Krásným příkladem typicky zimního bílého je Taboadella Encruzado Reserva White. Pochází z portugalské oblasti Dao. Je to robustní víno plné chuti, s hedvábnou strukturou a pozoruhodnou hloubkou.
Často máme chuť nechat se zahřát lahodným horkým drinkem. Sommeliéři z vinotéky Herink pro vás vybrali několik ověřených receptů na horké dobroty, které si doma snadno uvaříte právě z vína.
Svařené víno - jasně, známe ho všichni. Ale věděli jste, že svařák je skvělý také z bílého nebo dokonce růžového vína? Výslednému drinku dodá příjemnou kyselinku, která vyváží sladkost medu nebo cukrového sirupu. A jaké víno vybrat? Třeba některý z kvalitních bag in boxů. Doporučujeme francouzský Arrogant Frog z Languedocu (v bílé nebo rosé variantě) v objemu 3L Bag in box udrží víno ve skvělé kondici klidně měsíc… A neohlášená návštěva už vás nezaskočí.-)
Horký Aperol - zbyl vám doma Aperol likér? Výborně! Na 4 porce potřebujete: 600 ml bílého vína (třeba italské Pinot Grigio MAIA), 200ml pomerančového džusu, 100ml jablkového džusu a 75ml Aperolu. Vše smíchejte v hrnci a zahřejte. Můžete přidat skořici a hřebíček. Pozor, nesmí dojít k varu, aby se vám nevyvařil alkohol. Naservírujte ve skleničkách s plátky pomeranče.
Port Wine Negus - Portské víno k zimě a svátkům rozhodně patří. Je to skvělý aperitiv, ale také digestiv a parťák k domácímu cukroví.
Snadno z něj ale vykouzlíte i dokonalý teplý nápoj. Na 1 hrnek potřebujete: 70 ml portského, 15 ml citronové šťávy, 50 ml horké vody, med nebo jakýkoliv syrup na doslazení a muškátový oříšek. Do hrnečku dejte portské víno s citronovou šťávou a dolijte horkou vodou. Navrh zasypte muškátovým oříškem.
Perfektního výsledku dosáhnete s vínem Serafim Porto Tawny.
Tak nazdraví!